Sienit

Китайски компании проявяват интерес към концесиониране на летище Пловдив

Китайски компании проявяват интерес към концесиониране на летище Пловдив и превръщането му в логистичен център за Европа и Азия. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Компанията е китайският партньор на „Евро-китайска зона за икономическо развитие“, която е част от Тракия икономическа зона.

Група от китайски компании искат да се включат в изграждането на логистичен и търговски център в Пловдив, където европейски и български продукти ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари, каза г-н Чангцинг Джанг. Също така партньорски шоу-рум центрове могат да бъдат открити в свободните зони в Китай. По думите му китайската държава залага много на бъдещето на електронната търговия, която се очаква да стане най-важният двигател на азиатската икономика. Много често в големите платформи за електронна търговия обаче се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките, обясни г-н Чангцинг Джанг. Според него по този начин ще се избегне голямата верига посредници между европейските и китайските потребители.

В рамките на Евро-китайската зона за икономическо развитие в Пловдив китайската страна има намерение да изгради и зали за провеждане на форуми и срещи, както и евро-азиатски университет.

Г-н Чангцинг Джанг информира министър Лукарски за икономическия план “Нов път на коприната”, лансиран от китайския президент Си Цзинпин на Азиатския икономически форум в Боао, Хайнан в края на миналата седмица. Към плана, целящ да подобри търговските връзки с Европа е учреден фонд от 40 млрд. долара, в който България може да участва с проекти, посочи китайският бизнесмен. На срещата беше договорено китайски инвеститори да посетят България през май, за да се запознаят на място с възможностите за инвестиции у нас.Информацията е от сайта на“Министерство на икономиката„.

Японска фирма, в топ 50 на най-иновативните световни компании, закупи 180 декара в Тракия икономическа зона

Японска фирма, в топ 50 на найиновативните световни компании,
закупи 180 декара в Тракия икономическа зона

Италианският „Ферети Холдинг“ и българският „Сиенит Холдинг“ подписаха споразумение за продажба с японската фирма SMC Industrial Automation на 180 000 кв.м. терен в индустриална зона Марица, Пловдив. Това съобщава в бюлетина си Сдружението на италианските предприемачи Конфиндустрия България /Confindustria Bulgaria/.

Сделката е осъществена от дъщерните фирми в страната – „Сифер“ и SMC Industrial Automation Bulgaria, и от юридическата кантора „Респект консулт“, член на Конфиндустрия България.

Терените, собственост на италианската група, включват площ от 700 000 кв.м с високо ниво на инфраструктура в резултат на осъществените през последните две години инвестиции. Японското дружество SMC Industrial Automation, което е водещ световен доставчик на пневматика, планира реализирането на високотехнологично производство, увеличавайки атрактивността на зоната, в която са ситуирани фирми, като Liebherr, Schneider Electric, Socotab, Mercedes, Linde, Jumbo и Fresh Logic. Индустриална зона „Марица“ е част от „Тракия икономическа зона“ – един от найважните проекти на България, в който до момента са реализирани инвестиции за над 1 милиард евро.

SMC е световен лидер на пазара в индустриалната автоматизация с пневматични и електрически системи с фабрики в 28 страни. Произвежда основно Hi-Tech пневматични системи за контрол с широко приложение. За японската компания работят 1360 опитни инженери, като техническите центрове на фирмата са разположени в Япония, Китай, САЩ и Европа. През 2011 г. списание „Форбс“ класира SMC на 49-то място сред ТОП 100 на най-иновативните компании в света.

Наша икономическа зона предизвика интереса на китайска банка

БАИ представи в Пекин възможностите за инвестиции, земеделие и туризъм в България

Първата в Югоизточна Европа „Евро-китайска зона за икономическо развитие“ /„EuroChinese Economic Development Zone“ – ECEDZ/ бе представена вчера в Пекин. Проектът, който се развива в района на Пловдив, предизвика изключителен интерес на българо-китайския бизнес форум „България: разширявай своя бизнес“, организиран от Българската агенция за инвестиции с подкрепата на ЕС.

На събитието присъстваха финансисти, представители на бизнеса, които дискутираха възможностите за инвестиции и сътрудничество в сферите на транспортната техника и машиностроенето, електрониката и електроинженерството, хранителната промишленост и земеделието, туризма и балнеологията в България. Форумът бе открит от българския посланик в Пекин г-н Пламен Шукюрлиев. Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Костадин Джатев презентира предимствата на страната – политическа стабилност, стратегическо географско местоположение, съкратени административни процедури, най-атрактивните данъци в ЕС.

Г-н Джатев обяви подкрепата на БАИ за един от най-мащабните инвестиционни проекти на България – „Euro-Chinese Economic Development Zone“, който бе презентиран от инж. Емил Янков. Представители на Export-Import Bank of China, заинтригувани от зоната, решиха да я посетят през декември.

„ECEDZ предоставя добра основа за развитието на икономическите отношенията между Китай и Европа“, коментира г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd., китайският партньор на „Евро-китайска зона за икономическо развитие“. Според него причините китайски компании да инвестират в ECEDZ са: местоположението, данъците, приятелските отношенията между България и Китай, културата. „Концепцията за Европейско-китайски логистичен и бизнес център е много атрактивна за бъдещото развитие на бизнеса и може да се осъществи много успешно. В момента за китайските инвеститори е трудно да основат собствена фирма и производство в България, защото не познават пазара. За това идеята е да се навлезе с нови технологии, с един нов логистичен хъб, който да използва модели като О2О и Б2С продажби, които са добре познати в Китай, например, чрез Таобао и Алибаба“, конкретизира г-н Джанг.

Г-н Дзяи Ли, директор на туристическа агенция „Дзяи“ и г-жа Лей Сю, изпълнителен директор на „Tianjin State Farms Agribusiness Group“ посочиха причините да работят в България. Тиенджин Фарм Агробизнес Груп вече инвестира в сферата на земеделието в „Euro-Chinese Economic Development Zone“. Следващият форум от серията „България: разширявай своя бизнес“ ще се проведе на 11 ноември в Шанхай.

Инж. Пламен Панчев: Индустриалната зона пести 25% от първоначалната инвестиция

В обширно интервю за вестник „Капитал Daily“ инж. Пламен Панчев говори за Тракия икономическа зона. Това е най-големият инвестиционен проект в България за момента. Инж. Панчев посочва основните предимства на зоната – оптимизираните разходи, пократките срокове, качеството на изпълнение и добрата комуникация с представителите на местната власт. В интервюто също така е посочен и растящият инвестиционен интерес от Китай и Изтока.

За да прочете цялото интервю www.capital.bg.

Делегацията на австрийския президент посети метростанцията на летището

Делегацията, придружаваща президентът на Австрия Хайнц Фишер, който е на официална визита в България, посети метростанцията на летището. Представители на различни австрийски търговски организации, водени от Карл Хартлеб, зам.-генерален директор на Външно-търговската Стопанската камара в Австрия се запознаха с изграждането на най-големия инфраструктурен обект в България. Те бяха посрещнати официално от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и управляващия орган, представляващ от директора на Дирекция „Координация на програми и проекти“ на Оперативна програма „Транспорт“ Галина Василева. Изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев запозна гостите с методите на изпълнение на метрото и представи проекта на метростанцията на летището, която е на 72% готова. Очаква се до края на ноември метростанцията да бъде изцяло покрита, за да може довършителните дейности да продължат при зимни условия.

„Тази метростанцията е специфична, защото тя ще е лицето на града за пристигащите в София българи и чуждестранни туристи“, каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Предвижда се на нея да има 4 живи дървета и статуя на Орфей, както и пространствено архитектурно оформление. Метростанцията е открита с комбинирана стоманобетонна
конструкция. Тя, както и тази преди нея се изпълняват от Обединение „Метро Сифер”, в което влизат „Сиенит“ ООД и „Архитекти Серафимови“.

Участъкът от бул. Цариградско шосе до летище София, който е част от мащабния Проект за разширение на метрото в София, финансиран от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., се очаква да бъде открит през април 2015 г.

Изпълнителите на метрото откриват изложба

Изпълнителите на метрото откриват изложба, посветена на разширението на І-вия метродиаметър в София. Откриването е утре, 19 юни 2014 от 11.00 часа пред езерото в кв. Дружба. Целта на експозицията е жителите на града да се запознаят подробно с новоизграждащите се в момента 7 метростации по ПРОЕКТ ЗА РАЗШИРЕНИЕ НА МЕТРОТО В СОФИЯ: I ДИАМЕТЪР, УЧАСТЪК „БУЛ. ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ (МС 19) – Ж.К ДРУЖБА – ЛЕТИЩЕ СОФИЯ (МС 23)“ и УЧАСТЪК „МЛАДОСТ І (МС 13) – Ж.К МЛАДОСТ ІІІ – МЛАДОСТ ІV (БИЗНЕС ПАРК) (МС 16-І)“, финансирани от ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА ТРАНСПОРТ.

Изложбата включва специално изработени пана – по едно за всяка метростанция с 3D визуализации, показващи как ще изглежда бъдещата станция, нейният архитектурен облик, снимки от различните етапи на строителството до момента, както и подробна информация.

Изложбата ще остане до края на месеца пред общината в кв. Дружба, след което ще бъде преместена в Бизнес парка, а от втората седмица на юли ще бъде разпределена и изложена в последните 2 действащи метростанции в момента – Интер експо център на бул. Цариградско шосе, след която се изграждат 4-те метростанции до летището и тази в ж.к. Младост, чието продължение е Лота до Бизнеспарка, включващ 3 метростанции.

На откриването ще присъстват кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, Изпълнителният директор на Метропролитен ЕАД проф. инж. Стоян Братоев, кметът на район Искър Ивайло Цеков.

Фирмите-изпълнители, участващи в изложбата са:

УЧАСТЪК „БУЛ. ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ (МС 19) – Ж.К ДРУЖБА – ЛЕТИЩЕ СОФИЯ (МС 23)“

МЕТРОСТАНЦИЯ 20 – ОБЕДИНЕНИЕ „СТАНИЛОВ МЕТРОПРОЕКТ“ (Станилов ЕООД и Метропроект Прага)

МЕТРОСТАНЦИЯ 21 – ОБЕДИНЕНИЕ „МЕТРО ДРУЖБА” ДЗЗД („Трейс Груп Холд” АД, „Мостконсулт“ ООД, „АР ДЖИ БИ“ ЕООД)

МЕТРОСТАНЦИЯ 22 – ОБЕДИНЕНИЕ „МЕТРОСИЕФЕР“ (Сиенит ООД и Ателие
Серафимови)

МЕТРОСТАНЦИЯ 23 – ОБЕДИНЕНИЕ „МЕТРОСИЕФЕР“ (Сиенит ООД и Ателие Серафимови)

УЧАСТЪК „МЛАДОСТ І (МС 13) – Ж.К МЛАДОСТ ІІІ – МЛАДОСТ ІV (БИЗНЕС ПАРК) (МС 16-І)“

МЕТРОСТАНЦИЯ 14 – ОБЕДИНЕНИЕ МЕТРО БИЛД МЛАДОСТ ДЗЗД („Джи Пи Груп“ ООД, „Станилов“ ЕООД, „Инжинеринг 04“ ЕООД)

МЕТРОСТАНЦИЯ 15 – ОБЕДИНЕНИЕ МЕТРО БИЛД МЛАДОСТ ДЗЗД („Джи Пи Груп“ ООД, „Станилов“ ЕООД, „Инжинеринг 04“ ЕООД)

МЕТРОСТАНЦИЯ 16 – ОБЕДИНЕНИЕ „ГЕОМЕТРО Б.П.“ („Геострой“, „Геотехмин“ и „Метропроект“)

11 нови предприятия се развиват в „Тракия икономическа зона“

Общините Пловдив, Асеновград, Куклен, „Марица“, Родопи“, Първомай и Раковски декларират подкрепа за мащабния проект „Тракия икономическа зона“, пише сайтът Stroitelstvo.info.

„От старта през 1995 г. на първата индустриална зона – „Марица“, досега във всички зони са направени инвестиции за над 1 млрд. евро и са привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди, открити са над 12 000 работни места и са изградени 845 000 кв.м индустриални и логистични площи, конкретизира характеристиките на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев, председател на съвета на директорите на „Сиенит холдинг“ АД и председател на УС на сдружение „Инвестиционна инициатива“ и „Клъстер проектиране и строителство“ – инициатори и организатори на зоната.

Китайци с интерес към “Тракия икономическа зона”

Колко струва и за колко време се изгражда промишлено хале, бизнес сграда, има ли готови производствени, търговски, логистични помещения в “Тракия икономическа зона”? С такива конкретни въпроси членовете на китайска делегация от Шанхай се обърнаха вчера към инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на
“Сиенит холдинг” и на клъстера, който развива мегапроекта “Тракия икономическа зона”, информира вестник „Марица„.

Начело на делегацията бе Джанг Ченянг, заместник-генерален секретар на Шанхайския клон на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия.

Метростанцията до летището е почти изградена

Една година преди приключването на строителството на метрото до летището, изграждането на метростанциите върви по график. Реконструкцията на инфраструктурата на последните две метростанции, които се изграждат от Обединение „Метро Сифер“, е завършена на 70%. Повечето от далекопроводите, каналите, водопроводите и кабелните колектори по трасето са подменени. Очаква се работата по инфраструктурните дейности да приключи изцяло в края на януари месец 2014 г. Вече е изграден и тунелният участък, който върви почти до летището, а към днешна дата естакадите са изградени на половина. Почти е завършена последната метростанция – 23-та. В готовите участъци вече се полага релсовият път, който по план трябва да приключи до август месец догодина. „Ако зимата е на наша страна, всички конструктивни дейности ще бъдат завършени по-рано от предвиденото в графика“, каза ръководителят на обекта инж. Росен Манолов. Според него вече е изградена и подперонната плоча на блок 1 на метростанция 23. А съвсем скоро предстои изграждането на високоволтовото напрежение, което от въздушно ще стане подземно.

Довършителните работи и интериора, чийто автори са ателие „Архитекти Серафимови“, ще започнат в началото на 2014 г. По план завършването на участъка трябва да е в края на февруари 2015, но се очаква строителите да се справят и за Коледа 2014 г.

Иницииран от „Сиенит“ ЖП ринг ще свързва индустриалните зони около Пловдив

Железопътен ринг ще свързва в радиус от 50 км селищата около Пловдив и прилежащите индустриални зони, посочва сайтът Stroitelstvo.info в информация за провелия се дискусионен форум „Недвижими имоти – строителство, услуги и проблеми на пазарната среда“ по време на Есенния пловдивски панаир.

Проектът за изграждане на железопътния ринг предвижда свързване на съществуващата жп инфраструктура в района на Пловдив с лъчове до съществуващите и новоизграждащи се индустриални зони. Негови инициатори са община Марица и частните инвеститори „Сиенит холдинг“ и „КЦМ груп“, които развиват най-големите индустриални зони в региона. Вече е подписано и споразумение за подкрепа със седем общини – Пловдив, „Родопи“, Куклен, Стамболийски, Асеновград, Садово, Първомай и се очаква да се присъедини и Раковски