Делегацията на австрийския президент посети метростанцията на летището

Делегацията на австрийския президент посети метростанцията на летището

Делегацията, придружаваща президентът на Австрия Хайнц Фишер, който е на официална визита в България, посети метростанцията на летището. Представители на различни австрийски търговски организации, водени от Карл Хартлеб, зам.-генерален директор на Външно-търговската Стопанската камара в Австрия се запознаха с изграждането на най-големия инфраструктурен обект в България. Те бяха посрещнати официално от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и управляващия орган, представляващ от директора на Дирекция „Координация на програми и проекти“ на Оперативна програма „Транспорт“ Галина Василева. Изпълнителният директор на Метрополитен ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев запозна гостите с методите на изпълнение на метрото и представи проекта на метростанцията на летището, която е на 72% готова. Очаква се до края на ноември метростанцията да бъде изцяло покрита, за да може довършителните дейности да продължат при зимни условия.

„Тази метростанцията е специфична, защото тя ще е лицето на града за пристигащите в София българи и чуждестранни туристи“, каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Предвижда се на нея да има 4 живи дървета и статуя на Орфей, както и пространствено архитектурно оформление. Метростанцията е открита с комбинирана стоманобетонна
конструкция. Тя, както и тази преди нея се изпълняват от Обединение „Метро Сифер”, в което влизат „Сиенит“ ООД и „Архитекти Серафимови“.

Участъкът от бул. Цариградско шосе до летище София, който е част от мащабния Проект за разширение на метрото в София, финансиран от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г., се очаква да бъде открит през април 2015 г.