Наша икономическа зона предизвика интереса на китайска банка

Наша икономическа зона предизвика интереса на китайска банка

БАИ представи в Пекин възможностите за инвестиции, земеделие и туризъм в България

Първата в Югоизточна Европа „Евро-китайска зона за икономическо развитие“ /„EuroChinese Economic Development Zone“ – ECEDZ/ бе представена вчера в Пекин. Проектът, който се развива в района на Пловдив, предизвика изключителен интерес на българо-китайския бизнес форум „България: разширявай своя бизнес“, организиран от Българската агенция за инвестиции с подкрепата на ЕС.

На събитието присъстваха финансисти, представители на бизнеса, които дискутираха възможностите за инвестиции и сътрудничество в сферите на транспортната техника и машиностроенето, електрониката и електроинженерството, хранителната промишленост и земеделието, туризма и балнеологията в България. Форумът бе открит от българския посланик в Пекин г-н Пламен Шукюрлиев. Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Костадин Джатев презентира предимствата на страната – политическа стабилност, стратегическо географско местоположение, съкратени административни процедури, най-атрактивните данъци в ЕС.

Г-н Джатев обяви подкрепата на БАИ за един от най-мащабните инвестиционни проекти на България – „Euro-Chinese Economic Development Zone“, който бе презентиран от инж. Емил Янков. Представители на Export-Import Bank of China, заинтригувани от зоната, решиха да я посетят през декември.

„ECEDZ предоставя добра основа за развитието на икономическите отношенията между Китай и Европа“, коментира г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd., китайският партньор на „Евро-китайска зона за икономическо развитие“. Според него причините китайски компании да инвестират в ECEDZ са: местоположението, данъците, приятелските отношенията между България и Китай, културата. „Концепцията за Европейско-китайски логистичен и бизнес център е много атрактивна за бъдещото развитие на бизнеса и може да се осъществи много успешно. В момента за китайските инвеститори е трудно да основат собствена фирма и производство в България, защото не познават пазара. За това идеята е да се навлезе с нови технологии, с един нов логистичен хъб, който да използва модели като О2О и Б2С продажби, които са добре познати в Китай, например, чрез Таобао и Алибаба“, конкретизира г-н Джанг.

Г-н Дзяи Ли, директор на туристическа агенция „Дзяи“ и г-жа Лей Сю, изпълнителен директор на „Tianjin State Farms Agribusiness Group“ посочиха причините да работят в България. Тиенджин Фарм Агробизнес Груп вече инвестира в сферата на земеделието в „Euro-Chinese Economic Development Zone“. Следващият форум от серията „България: разширявай своя бизнес“ ще се проведе на 11 ноември в Шанхай.