История

История

Дейността на фирмената група Сиенит започва през 1994 година с основаването на първото от дружествата - Сиенит ООД. Първоначално компанията развива предимно жилищни проекти в съответствие с търсенето на тогавашния пазар на строителни услуги. Важен момент в развитието на фирмата е появата на първите чуждестранни инвестиции „на зелено“ на компаниите Фереро Германия, Миролио Италия, Либхер Германия и Сокотаб Швейцария. Чрез реализация на проектите на тези и други инвеститори в периода 1996-2003 Сиенит натрупва сериозен опит в индустриалното строителство и се утвърждава като надежден и коректен партньор.

С разширяването на дейността и обособяването на строителните услуги в отделни фирми се сформира групата Сиенит Холдинг, която трябва да обедини и оптимизира процесите на комплексното изпълнение на инвестиционни проекти.

След задълбочен анализ на трудностите за инвеститорите на индустриални проекти „на зелено“ стартира създаването на индустриални зони с цел ускоряване на процеса на реализация на инвестиционните проекти. Сиенит Холдинг създава първите индустриални зони в България – Индустриално-търговска зона "Марица" и Индустриална зона "Раковски", в които за период от седем години са осъществени инвестиции за близо 1 милиард евро.

С развитието и разширяването на дейността фирмите от групата участват в строителството на знакови проекти в град Пловдив, в значими инфраструктурни и екологични обекти в страната. През 2012 година Сиенит Холдинг изгражда най-големия соларен парк в България.

2013 година бележи участието на „Сиенит Холдинг“ в най-мащабния до момента проект - Тракия икономическа зона. Целта на този проект е да обедини всички индустриални зони около град Пловдив с цел оптимизация на услугите, предоставяни на местни и чуждестранни инвеститори. Тракия икономическа зона разполага с над 7 000 000 кв.м. площ за осъществяване на инвеститорските интереси.

В своята двадесет годишна история фирма „Сиенит Холдинг“ АД е реализирала над 140 обека – индустриални, жилищни, търговски и административни с обща площ над 1 700 000 кв.м и над 80 инфраструктурни поръчки. Групата продължава да се доказва в строително-инвестиционния процес като основна цел е усъвършенстване на качеството на предоставяните услуги и проекти в съответствие с най-актуалните световни технологии, иновации и критерии за качество.